Wat je moet weten over de nieuwe KOR (kleine ondernemersregeling) voordat het te laat is. 

Als je de Belastingdienst moet geloven is het een cadeau om deel te mogen nemen aan de nieuwe KOR. Je hoeft geen BTW-aangifte meer te doen, jippie! Je hoeft geen BTW-administratie meer bij te houden, yes! Voordat je begint met juichen, kun je beter even verder lezen.


De nieuwe KOR heet eigenlijk de Omzet Gerelateerde Vrijstelling Omzetbelasting, afgekort OVOB.  Je brengt als ondernemer geen BTW in rekening bij je klanten én je mag de door jou betaalde BTW niet langer aftrekken of terugvragen aan de Belastingdienst. Wil je hieraan deelnemen dan dien je dit voor 20 november 2019 aan de Belastingdienst door te geven door middel van een formulier


Je mag deelnemen aan de OVOB als je voldoet aan de volgende eisen:

  • je bent BTW-ondernemer
  • je bent in Nederland gevestigd
  • je omzet is niet hoger dan €20.000 per jaar


De doelstelling van de herziening van de kleine ondernemersregeling is het verlagen van de administratieve lasten voor de ondernemer en de uitvoeringskosten van de Belastingdienst. Dat tweede zal ongetwijfeld lukken door middel van de nieuwe KOR. Helaas heb jij daar als ondernemer niets aan. 

Geen BTW-administratie, maar wat dan wel?

Je bent niet meer verplicht om verkoopfacturen te versturen naar je klanten. Je moet echter wel aangifte inkomstenbelasting doen. Hiervoor moet je weten wat je inkomen is. Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen...  om te weten wat je inkomen was, moet je weten wat je omzet was en wat je kosten waren. Je komt er dus niet onderuit. Het bijhouden van je administratie blijft verplicht. Als het dan toch moet, laten we het dan nuttig én leuk maken! Wil je weten hoe? Neem contact met me op. 

Is de nieuwe KOR nou wel of niet gunstig voor jou als ondernemer?

Heel kort door de bocht kun je stellen dat wanneer het grootste deel van je omzet van zakelijke klanten komt de nieuwe KOR waarschijnlijk niet gunstig voor je is. Komt het grootste gedeelte van je omzet van particuliere klanten? Dan is de nieuwe KOR waarschijnlijk wel gunstig voor je. Wil je weten hoe dit voor jouw onderneming zit? Neem dan contact met me op.

Zal ik dit jaar investeren of volgend jaar?

We zitten inmiddels in het laatste kwartaal van dit jaar en veel ondernemers staan voor deze keuze. In deze korte blog leg ik je uit waar je rekening mee kunt houden bij het beantwoorden van deze vraag.


Denk je dat de investering die je in gedachten hebt ervoor gaat zorgen dat je meer geld gaat verdienen?

Als dat niet het geval is, dan is het antwoord nee. Investeer niet, lees niet verder, je kunt je tijd vast beter besteden. Is het antwoord ja, lees dan verder.

Niet elke aankoop is een investering.

Als eerste is het belangrijk om te weten wanneer de Belastingdienst van een investering spreekt, want niet elke aankoop is een investering. 

  • Je aankoop is een bedrijfsmiddel; je hebt het dus nodig voor het maken van je product (bijvoorbeeld een machine) of het leveren van je dienst (bijvoorbeeld een laptop).
  • Je aankoop kost €450 of meer exclusief BTW.


De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Als je €2.301 exclusief BTW of meer investeert in een kalenderjaar kun je gebruik maken van de KIA. Je mag dan een percentage (28% bij een investering tussen de €2.301 en €57.322) van je investeringen aftrekken van je winst. Dit is gunstig omdat je hierdoor over een kleiner bedrag inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Heb je dit jaar al een of meerdere investeringen gedaan, maar haal je de drempel van €2.301 niet, dan kan het dus lonen om dit jaar nog een extra investering te doen.

Om deze blog niet onnodig lang en ingewikkeld te maken ben ik niet op uitzonderingen ingegaan. Wil je weten of jij dit jaar gebruik kan maken van de KIA, neem dan contact met me op.

Toekomstplannen

Zoal je hierboven al hebt kunnen lezen wordt het bedrag waarover je inkomstenbelasting moet betalen door een investering (op korte termijn) lager. Wil je binnenkort een huis kopen en heb je daarvoor een hypotheek nodig? Dan is dat niet handig, want met minder aantoonbaar inkomen, kun je minder lenen.

Heb je hulp nodig bij het inschatten of een investering daadwerkelijk bij gaat dragen aan meer winst of heb je een andere vraag over investeren? Neem dan contact met me op.